Skoči na glavno vsebino

Državno srečanje in tekmovanje mladih SLOVENSKIH ČEBELARJEV 2024

V soboto, 11. maja 2024, je Osnovna šola Pivka postala prizorišče navdihujočega dogodka – Tekmovanja mladih čebelarjev. Tekmovanje, ki je privabilo mlade in izkušene čebelarje iz vse Slovenije, je potekalo pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) v sodelovanju z Osnovno šolo Pivka, čebelarskim društvom Pivka in Javnim zavodom Turizem Pivka.
Ob prihodu je bila najprej prijava in registracija udeležencev in prevzem sadiko lipe za tekmovalce, ki jih je podarila NLB, ter AŽ panj hranilnike NLB za svoje čebelarske krožke, ki so jih prejeli mentorji.

Sledil je kratek uvodni program, ki je vse prisotne navdušil in jim dal potrebno energijo za začetek tekmovanja. Med uvodnim programom so v okviru promocijske kampanje »Enjoy it’s from Europe«, prisluhnili predstavitvi shem kakovosti s področja medu v Sloveniji. Informacija jim je zagotovo prišla prav za izpolnjevanje par vprašanj v testu na to temo. Tekmovanja se je udeležilo 500 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki v šolskem letu 2023/2024 obiskujejo čebelarske krožke na OŠ, SŠ in VDC.

Po tekmovanju so udeleženci uživali v kosilu, ki je vsebovalo slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in je bilo organizirano, s strani Javnega zavoda Turizem Pivka, po skupinah na različnih lokacijah. Bil je prav poseben dan, poln raznolikih doživetij in spoznavanja kulture, zgodovine ter narave: ogled Centra Dina, Čistilne naprave ŽIVA, Ekomuzeja in Parka vojaške zgodovine, razstave Radio skozi čas, kegljanje, balinanje ter predstavitev vojaške opreme.

Vrhunec dogodka je bila zagotovo zaključna prireditev ob bogatem kulturnem programu in razglasitvi rezultatov. Tekmovanja so se udeležili tudi naši učenci Patrik Knez Holc, Anej Čuček, Vida Cescutti, Tjaša Oprčkal so dosegli odlično drugo mesto in si s tem osvojili srebrno priznanje učenca tekmovalca, Aleš Lorenčič in Nejc Šegula pa sta dosegla bronasto priznanje. Vsem tekmovalcem iskrene čestitke


Tekmovanje Mladih Čebelarjev je tako pustilo trajen vtis na vse udeležene, poudarjajoč pomen čebelarstva in ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja čebeljih vrst.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost