Skoči na glavno vsebino

Predpraznično skupno branje učencev in starejših občanov v DSO

»Pri gozdu«, 13. 12. 2023, ob 13. uri

Z učenkami 6. in 7. razreda smo se odpravile v DSO Ptuj, enota »Pri gozdu« Juršinci, da bi skupaj s stanovalci izvedli srečanje medgeneracijskega branja. Čeprav je bil dan bolj jesenski, siv in deževen, smo si z izbranimi pesmimi in zgodbami želeli pričarati veselo pričakovanje božiča in novega leta. Učenke 6. in 7. razreda, Vanesa, Maša, Ela, Žana, Julija in Alina, so s svojimi izjemnimi nastopi predstavile pesmi naše pesnice Bine Štampe Žmavc. Varja, Maša, Ema in Nuša, naše sedmošolke, pa so prebrale zgodbe Astrid Lindgren Božič v hrupni vasi, Mire Mihelič Novoletno popotovanje in H. C. Andersena Deklica z vžigalicami. Program sta s pesmimi obogatili Mia in Žana, naši mladi pevki. Z lepimi mislimi sta vse dogajanje povezali v celoto naši sedmošolki Nija in Tjaša. Vse nastopajoče so izvrstno opravile svoj nastop in nam vsem pomagale začutiti nestrpno pričakovanje in lepoto prazničnih dni, ki prihajajo.

V ta lep pisan mozaik žlahtne besede in rim smo vpletli tudi spomine na praznovanja sv. Miklavža, božiča, novega leta in sv. treh kraljev. Gospe iz doma so nam pripovedovale zgodbe iz njihovega otroštva. Sodeloval je tudi gospod, ki nam je zapel dve pesmi, kolednici. Ganljive pripovedi o časih, ko še ni bilo vsega v izobilju, o doma izdelanih okraskih in darilih, o pomanjkanju in skromnosti so gradile most med generacijami. Preteklost je srečala sedanjost in zlili sta se v dragocene trenutke doživljanja sočutja, povezanosti, prijaznosti, naklonjenosti, razumevanja in sreče, da smo ponovno ustvarili lep dogodek, ki ga ne bomo  nikoli pozabili. Drug drugemu smo dali to, kar je najpomembnejše, svoj dragocen čas, si namenili pozornost in si polepšali decembrsko popoldne.

Dogodek smo sklenili z iskrenimi dobrimi željami za božič in novo leto, si izmenjali darilca za spomin, ki smo jih sami izdelali, in si obljubili, da se kmalu ponovno srečamo.

Zahvaljujemo se stanovalcem za toplino, ki so jo delili z nami, ter vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega nepozabnega srečanja, še posebej gospe Moniki in gospe Ivici.

Mentorici: Sabina Lenart, šolska knjižničarka, Ana Kreft
                                                                               

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost